mandag 28. november 2011

Bilder fra ekskursjoner

Dersom du vil ha ryggen fri når du legger ut bilder fra ekskursjoner er det greit å tenke på:
Hvilke bilder skal du benytte, hvilken type bilde er det og hvem må avklare om bildene skal legges ut.
En kort huskeliste:
*Velg kun ut bilder som har relevans til innlegget som skrives. Situasjonsbilder er lettere å publisere enn portrettbilder. Unngå å bruke intetsigende bilder kun for å fylle nettsiden.

Dersom bildet du har valgt er situasjonsbilder, kan du nå publisere bildet men det vil være realt ovenfor elever og foreldre/foresatte å behandle bildet som om det var et portrettbilde.
Dersom bildet du har valgt er et portrettbilde, må du:

*Avklare med personene på bildet/bildene om de kan legges ut på nettet.
*Avklare med foreldre/foresatte, dersom deltakerene er under 15, om bildet kan publiseres.

Strengt tatt er det ikke nødvendig og avklare billedbruk med elevene ettersom det er foreldre/foresatte som tar avgjørelsen på vegne av sitt barn intill barnet fyller 15. Jeg mener at du uansett bør avklare bildene med elevene av etiske grunner. Det er tross alt de som er avbildet og de bør få ytre sin mening om saker som angår dem selv uansett alder.

mandag 14. november 2011

Excel - regning satt i system

Da er Excel leksjonen gjennomlest (skal jobbe meg gjennom funksjonene så snart det lar seg gjøre)
Jeg har jobbet med excel en god del tidligere både i skolesammenheng og som støtte for en bedrift som brukte excel til loogføring av avfallsmengder.
Mange av funksjonene i gjennomgangen er funksjoner jeg ikke har hatt bruk for tidligere men det er fint å kunne utvide reportoaret litt =)

Har begynt å lære opp elever på niende trinn i grunnlegende excel, trist at elever i ett av hverdens rikeste land må starte på grunnlegende funksjoner i så sentrale programmer som regneark i en alder av 13-14 år =(
Men ikke alle skoler er like godt utstyrte teknisk, huff.

-Stian-

Opplegg i praksis med lyd som tema

Redigert 10/12-11: Fjernet innledning om tidsklemma, skrevet mer utdypende info om elevenes oppgave og skissering av prosjektet.

Vi arbeider med lyd, nermere bestemt inspilling av et selvvalgt egentyr og produksjon av lydkulisser.
Vi har snakket om at lyd er bølger/svigninger i luft og at vi gjennom manipulasjon av bølgen kan oppnå lydkulisser som høres ut som helt andre lyder enn de lydene som er tatt opp via audacity.
Oppgaven er å spille inn et eventyr ved hjelp av audacity. Eventyret skal benytte ulike stemmer på de ulike karakterene, disse lages ved hjelp av effekter i programmet. I tillegg kan det lages lydkulisser eller -illustrasjoner som passer til handlingen i eventyret.
Vi har til nå brukt fem undervisningstimer i audacity og elevene ser ut til å trives i det digitale lydarbeidet. De tre første timene gikk til å bli kjent med ulike effekter og redigeringsmuligheter i audacity, de to siste til direkte arbeid med eventyret de har valgt. Det er satt av to timer til hverandrevurdering og ferdigstilling av lydfilene


Oppdatering kommer etterhvert som arbeidet går videre. Neste time er på fredag, da skal første utkast være klar til hverandrevurdering =)




Redigert 28/11-11 Ny info:

Elevene har gitt hverandre tips til forbedringer og delt ideer som kan brukes i det ferdige produktet.
Eventyrene er nå levert inn til meg. Jeg har hørt på noen av de og de er av variabel kvalitet. Kommer til å trekke fram en av besvarelsene i løpet av uka.


Redigert 5/12-11 Ny info:
Endelig kom jeg over den beste besvarelsen =)
En gutt i klassen har spilt inn et kort eventyr om en mann som pusser sko bedre enn alle andre.
Stemmen er forvridd til en lys, museaktig, stemme som forteller eventyret. Lydkulissene består blandt annet av kopper som vaskes og sko som pusses.
Virkelig artig å høre på, ennå artigere å kunne gi en god karakter til en som vanligvis er en underyter og endelig kunne si til han: Du har gjort en fantastisk jobb =)


-Stian-