torsdag 10. mai 2012

LingDys - skrivestøtte for alle

Før jeg startet å bruke fritiden min på egne studier var jeg instruktør i bruk av lingdys gjennom AOF for voksne med leseskrivevansker.
Lingdys fungerer som et tillegg til skriveprogrammer som MS Word og Open Office. Programmet er et lite ekstravindu som foreslår hvilke ord du er i ferd med å skrive. Dette er en støtte til de som ikke er stødige på rettskriving. I tillegg har programmet ekstrafunksjoner som oppretting av vanlige dialektbaserte skrivefeil, opplesning av ord, oppslag i orbok mf.
Programmet tillater flere personlige innstillinger og justeringer som blandt annet innebærer justerbart antall ord forslag i programvinduet, personlig utvidet ordbok, bokstavopplesning under skriving mm.




Min erfaring med bruk av programmet for voksne er at det er spennende i begynnelsen å bruke det til opplesning av nyheter på dagbladet eller andre nettaviser, skrive tekst for så å få den lest opp eller undersøke hvilke ord som foreslås når du skriver. Etterhvert går entusiasmen over og programmet brukes til hjelp når de skal skrive søknader, julekort eller andre dokumenter.

Programmet virker veldig bra som skrivestøtte og tillegsfunksjoner som opplesning av tekst, med stadig bedre talesyntese, og ordbok gjør det uvurderlig for dysletikere og veldig gunstig som verktøy for ikke dysletikere. Anbefalt for alle men desverre kostbart, spesielt for de som ikke kan mota støtte til innkjøp av hjelpeprogrammer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar