I dag har jeg sett på lokus 123 8-10 trinn og skrinet med det rare i.
Lokus 123 er Aschehougs interaktive nettsted for ungdomsskoleelever og inneholder øvelser, oppgaver, tekster, forklaringer og mer som utdyper emnene i de ulike lærebøkene.
Jeg har sett nærmere på emnet FN/Menneskerettigheter i samfunnsfagsverket Matrix:Samfunn og emnet sammenhenger fra matematikkverket sirkel.
Matrix:Samfunn, emne FN: (Eksempel på interaktiv tekst)
Det fine med denne gjennomgangen av emnet er at det er kapittelinndelt og at tekstbolkene er delt opp i mindre biter avløst av ulike interaktive oppgaver.
Ved å dele teksten opp i mindre biter gir du elever som ser på lesing som et ork en større sjanse til å fullføre teksten. Disse elevene kan ofte motiveres gjennom korte tekstsnutter med tilhørende oppgaver framfor å lese hele kapittel før de får spørsmål om alt kapittelet handlet om. Dersom elevene ikke vil lese kan de lytte til en dataastemme som leser opp kapittelet for dem ved å trykke på høytalersymbolet.
Veldig positivt at siden finnes med to ulike skriftstørrelser, så slipper man styret med globale instillinger i nettleseren. (Ctrl + + og Ctrl + -)
En ulempe er at "late" elever som har godt av lesetreningen heller lytter til teksten framfor å lese, en annen at de interaktive oppgavene ofte kan løses ved å misbruke svarknappen. Test ut ett og ett land på plassene på kartet, flytt årstallene fra svarplass til svarplass inntil svaret er rett osv.
Sirkel:Sammenhenger: (Eksempel på multimedial tekst)
Dette eksemplet fra matematikken er et godt eksempel på PCens enorme fordel over analoge visningsalternativer. Du kan "tegne" femti ulike grafer på få sekunder og dermed forske deg frem til en sammenheng som ikke er like lett å oppdage ved tegning på papir.
Jeg ser ingen negative sider knyttet til akkurat denne siden.
Skrinet med det rare i: (har ikke laget hyperlink ettersom siden KREVER Internett Explorer)
http://norsknettskole.no/student05/205elisabeha/prosjekt/skrinetmeny.htm
Kopier linken til Internett Explorer om du vil teste ut siden selv.
Dette nettstedet er ment som inspirasjon til tekstskaping hos elever. Bidraget til inspirasjonen kommer gjennom bilder, lydklipp, ferdige overskrifter og åpne spørsmål.
Det positive med siden er at den kan sette i gang elever som har fått åpne oppgaver eller at oppgaven tilfeldigvis har truffet på akkurat rett tema eller overskrift.
Siden virker også spendende ettersom du må lete i tegningene for å finne inspirasjonen.
Av negative sider merker jeg meg at mange av bidragene til inspirasjon er like. Etter å ha lest gjennom inspirasjonsbidragene i grøsserkategorien fikk jeg følelsen av å ha sett alt før da jeg klikket meg gjennom spenningskategorien.
Det bør også nevnes at programmet ville fungert bedre som flash-program eller java-program. Problemet med internettleser ville blitt eliminert dersom det var basert i flash eller java.
En liten personlig tanke, hvor forsvant Eventyrbrøk, Espen i Aspmo og Alice i eventyrland?
Pedagogiske programmer jeg ennå 16 år etter savner daglig...
-Stian-
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar