tirsdag 17. april 2012

Kommentarsamling

Kommentarer gitt innen ferdigstilligsfrist:

Kommentar1
 Jeg har kommentert litt rundt om kring i dag, først Birgittes tanker om tankekart.
Her har jeg stilt spørsmål om hva som passer best til hennes arbeidssituasjon og erklært min forkjærlighet for installert programvare.

Kommentar til Birgitte
 Hei
Jeg har akkurat lest meg gjennom inlegget ditt og er fullt ut enig med at tankekartet kan bygges ut ved behov og fungerer som stilas i tekstskriving. Det jeg lurer på etter å ha lest er hvilket program som fungerer best i din arbeidssituasjon?
For min del er jeg glad i installert programvare, men må nok innse at nettskyen er kommet for å bli.
Hva er dine tanker om dette?

Kommentar2
Til Ellen har jeg stilt spørsmålet om den målrettede reklameringen på FB er ulovlig i norge gjennom norsk lov og om FB unngår problemstillingen ved å være stasjonert i utlandet. I TV-verden gjør viasat akkurat dette og kan dermed sende målrettet reklame mot barn, reklame for alkoholholdige drikkerog reklame for nettsteder som fronter gambling. Alle tre eksemplene er lovmotstridende i norge.

Kommentar til Ellen
Hei
Veldig fin oversikt over deres tre valgte SosWeb.
En liten tanke til FBs reklamefinansiering: er den lovlig i norge for aldersgruppen 13-16?
Vet at TV-kanaler omgår morsk lov om reklamering ved å sende fra utlandet, gjelder det samme for FB?

-Stian-


Kommentar3
Margit har skrevet et interesant innlegg om hvordan hun kombinerte analogt og digitalt tankekart. Jeg venter spent på hennes tanker om hun ville prestert det samme uten det analoge forarbeidet.

Kommentar til Margit
Hei Margit
Du skriver at du brukte penn og papir først for så å strukturere det hele digitalt. Jeg tenker at dette må være den mest fornuftige framgangsmåten jeg har lest til nå.
Jeg prøvde å lese selve tankekartet men kom bare til mindmo forsiden, sikkert fordi jeg ikke har registrert meg.
Veldig positivt at det digitale kartet ble mer omfattende enn det analoge, men det kunne vel hendt om du omstrukturerte kartet analogt også?

Hva er dine tanker på å gjøre hele prosessen digitalt og ikke noe på papir ved siden av?


Kommentar4
Henrik snakker om bruk av SosWeb i faglig sammenheng. (Jeg har brukt denne forkortelsen for Sosiale nettsteder i flere av kommentarene mine i dag, lurer på om den blir tatt i bruk av andre...)
Jeg har beskrevet kort to "problemer" jeg har møtt i min arbeidshverdag og spurt om Henriks tanker rundt hvem som bør undervise gjennom FB ettersom det ligger i kortene at noen ønsker skolen tilstedet på FB.

Kommentar til Henrik
Hei
Godt poeng du har med vakumet mellom en eldre lærergarde og en digital kompetent elevgruppe. Jeg vil komme med to eksempler fra egen hverdag som ansvarlig for digitale verktøy og digital kompetanse ved min arbeidsplass.

Jeg har veiledet noen fra den eldre lærergarde som var oppgitte da vår skole tok i bruk fronter til fraværsregistrering, vi jobber oss sakte inn i verktøyet, "ennå ett teknisk vidunder vi ikke trenger" var både den utrykkte og den opplevde holdningen til disse lærerne.
De er mer positive nå etter en prøvetid på to uker men det tar lengere tid for dem å føre fraværet digitalt enn analogt og dermed føler de at verktøyet er unødvendig i deres situasjon.

Samtidig har vi et par yngre lærere som kastet seg over fraværsregistreringen og kunne værktøyet ut og inn allerede første dagen.

Ung lærer har klare fortrinn i denne sammenhengen, enig?

Omvendt problemstilling fra november-desember -11.
Utstrakt bruk av FB i arbeidstiden som fører til forsentkomming til morgenmøter, avtaler og undervisning.
Enkelte unge lærere var observert på FB av foreldre i undervisningstimer læreren skulle vært sammen med eleven til nevnte foreldre.

Problemet førte til en diskusjon mellom skolens ledelse og kommunens IT-avdeling om FB burde sperres på kommunens nettverk.
Unge lærere som tilbringer tid på FB i arbeidstiden og gjennom dette ikke fronter holdninger skolen ønsker å fronte.

Har den eldre garde fortrinn i saker som denne ved å ikke være en del av den digitale kulturen?

Basert på situasjoner som disse og det du har lært om SosWeb, hvem synes du bør undervise gjennom sosiale nettsteder?

Jeg ser for meg en med digitalkompetansen til den yngre garde men med yrkesetikken og nettkritikken til den eldre garde.
(Den yngre og eldre garde som definert i eksemplene over, det er ikke min intensjon å sette alle yngre og eldre i bås)


Kommentar5
Har kommentert Bjørgs legoanimasjon, "Harry Potter".
Spennende konsept med å reklamere for bøker gjennom animasjon.

Hei Bjørg.

God ide å lage bokreklame med animasjon =)
Lego animering er en fantastisk måte å introdusere animasjonskunst til nye animerere fordi legofigurene er lette å manipulere litt om gangen.
Tenk om elever lagde slike korte bokreklamer som kunne vises kontinuerlig i skolebiblioteket eller via skolens LMS. Elever som inspirerer hverandre til lesing og kreativitet =)
-Stian-


Kommentar6
Marit har laget en god stillbildeversjon av eventyret "Hvorfor reven er stubbrumpet".
Tipset henne om MS Photostory, et enklere program enn moviemaker for stillbildeanimasjoner =)

Hei Marit
Filmen illustrerer eventyret på en god måte =)
Dette minner meg mer om en fortelling skrevet inn i MS Photostory enn en animasjonsfilm. Jeg sitter igjen med dette intrykket hovedsaklig fordi ingen av figurene beveger seg.

Photostory er etter min mening et bedre program en moviemaker for å lage slik animasjon med få bilder per sekund og uten bevegelse phos selve figurene. Photostory lar deg også flytte fokus rundt på stillbildet og skape bevegelse eller illusjon av bevegelse om du vil.
Jeg har tidligere deltatt som veileder for 2.trinn som lagde eventyrfilmer med Photostory. Det var en stor suksess, ungene vår stolte og fornøyde etter arbeidet.

Photostory bør være tilgjengelig for dere dersom movimaker er det =)

-Stian-

Kommentarer på overtid: 
Kommentar7
Har kommentert Birgittes innlegg om spill og prøvd spillet hun skriver om.
Dataspill i skolen
Hei Birgitte, lenge siden sist nå

Jeg er som de andre enig med det jeg leser her.

Spillet fungerer nok godt til sin målgruppe =)
Jeg er pirkete når det kommer til spill og hengte meg fort opp i at det ikke gikk ann å velge feil på oppgaver hvor du skal trykke på bilder. Svaret gis automatisk ved å flytte musepekern over bildet til pila endrer seg til en pekefinger =P

Jeg er uenik med de andre kommentarene om spill som belønning etter arbeid. Ikke fordi gode spill ikke skal brukes i undervisningen men fordi det å bruke spill som belønning åpner for forskjellsbehandling av de som ikke oppnår belønningen gjennom grundig arbeid.
Sagt enklere tror jeg mange, særlig svake gutter, vil jukse seg gjennom oppgavene for å få spille.

-Stian-


Kommentar8
Har kommentert Ellens innlegg om spill og "bekymring" for sønnens spilling.
Dataspill+Læring=Sant?

Hei Ellen

Du kan nok slutte å ure deg for mange av bekymringene dine. Fy-spillene du nevner er ikke faligere enn ikke fy-spill, det er bare så mange spillere at de to får medias oppmerksomhet. Warcraft har vel dobbelt så mange spillere som det finnes normenn! bare som eksempel.

Jeg vokste opp i tiden da spillene for alvor kom inn i norske stuer og etterhvert barnerom. Jeg er personlig overbevist om at det ligger mye god læring i spill.

Jeg fikk så godt som all min faglige motivasjon i engelskfaget fra to spill på nintendos spillkonsoll Super Nintendo eller SNES (Super Nintendo Entertainment System). Disse to spillene var Legend of Zelda 3 og Finale Fantasy 3. Zelda er et spill min mor enna snakker om nærmere tyve år senere ettersom hun deltok i spillet som tolk. All komunikasjon mellom karakterene i begge disse spillene foregikk på engelsk i form av tekstbokser.
Jeg lærte meg engelsk tidlig for at min mor skulle slippe å være tolk dag ut og dag inn =)

Når jeg ble eldre å begynte på ungdomsskolen leverte jeg en fantasyoppgave som den dag i dag er det lengste sammenhengende oppgavesvaret jeg har levert utenom mappeinnleveringer. Hele teksten basert på dataspillet Heroes of Might and Magic 3 (Merker nå at stortsett alt jeg har likt var tredje utgave, lurer på om dette er tilfeldig)

Det var spillene som introduserte meg for dataverden og alle erfaringene jeg har gjort meg i ettertid tilsier at det var vel brukt tid. Jeg drar nytte av kompetansen spillene har introdusert meg for både direkte og indirekte i min yrkesgjerning.

Det som er viktig å huske på i denne sammenhengen er at dersom spill stimulerer deg til å utforske andre fag eller andre måter å bruke pcen på vil du dra nytte av merverdi. Inholdet i spillet er i den sammenheng irrelevant.
Det er utrolig hva en kan lære når den indre motivasjonen er høy.


Kommentar9
Henrik har frontet en ide for bevegelsestrening i gymundervisningen. Dette er en del av hans framtidsvisjon i forbindelse med tenkeverktøyene. Dette var engasjerende lesning, tommel opp.
Fremtidens perspektiv i et læringsperspektiv
 Spennende lesning om spill inn i kropsøvningen gjennom å etterligne bevegelsesmønstre i spillet.
Jeg så med en gang for meg hinderløyper ala soldattrening. Over, under, gjennom eller forbi, en god soldat fullfører altid =)

Så slo det meg plutselig hvilke spill det spilles mest av basert på samtalene jeg hører blandt elever i friminuttene, vold (krig eller fighting) og fotball. Fører ikke dette til fotball som de fleste kjenner som ordinær gymundervisning.
Jeg ble med en gang nyskjerrig og lurer på hvilke bevegelser og spill du så for deg da du skrev inlegget?

Hatten av for en fantastisk ide til økt motivasjon innenfor gymundervisningen. Engasjerende og spennende tanker

-Stian-


Kommentar 10
Carina har latt seg imponere av Hawes skolenettsted. Jeg er også imponert over arbeidet som er lagt ned i siden og er ikke i tvil om at det har ført med seg merverdi. Jeg er derimot i tvil om at mer "teoretisk" arbeid og arbeid med datamaskiner er hva norsk skole trenger?
Et lite hjertesukk for de praktiske fagene som forsvant allerede før jeg var elev i grunnskolen.

Hei Carina
Det er lett å se at du er imponert over nettstedet til Hawes og jeg er enig med mye av det som skrives men...
Er det å legge ut informasjon om dagen eller uka releveant for elevenes framtid?
Er dette mer relevant en for eksempel enkel mekanikk eller grunnleggende ferdigheter innenfor snekring eller annet håndverksarbeid.
Skolesystemet i Norge blir stadig mer rettet mot akademikere og teoretikere. De nye valgfagene som kommer i tillegg til annen undervisning er et strålende eksempel på dette. Jeg sier ikke at det kun er akademikere og teoretikere som benytter seg av digitale arenaer men i yrkessamminheng er det vel flere av disse enn det er praktiske yrkergrupper som behøver kunnskapen?

Det er viktig at elevene får øvelse i digitale verktøy og i bruken av ulike digitale arenaer men mistet/mister vi noe annet på veien?


Kommentar 11
Henrik har vurdert samme nettsted om MLK som meg, jeg benyttet anledningen til å fortelle hva som hendte da noen av mine elever fikk se siden.

Hei Henrik
For en tid tilbake lot jeg noen av mine mest oppvakte elever (9.tinnselever) se på siden du her nevner. De stusset ikke over informasjonen før de hadde lest ganske mye om det vi oppfatter som helt klare løgner om MLK.
For dem virket mye av informasjonen virkelig men de viste ikke i ettertid hva som fikk begeret til å renne over slik at de opplevde siden som usann.

Det var ikke før jeg startet å stille spørsmål om stormfront at elevene viet sidens webmaster noe oppmerksomhet.
Selv var jeg ukritisk til hvilke nettsteder jeg benyttet som niendeklassing. Skremmende å se at skolen jeg var elev på ikke har utviklet noen form for kildekritikk blandt elevene 12 år etter min tid.
Skremmende...

Kommentar 12
Har kommentert Birgittes forslag til programvare fra nettskyen. Jeg har tidligere holdt kurs gjennom AOF for voksne, noen analfabeter, så jeg vet litt om hennes arbeid med analfabete voksne. Jeg har stilt et spørsmål og delt litt av mine opplevelser.

Hei Birgitte
Dette ser ut som en spennende ressurs for de minste elevene i grunnskolen. Jeg antar at dine voksne elever liker nettprogrammet på grunn av sin analfabetisme og dermed opplever det å beherske tekstspråket for første gang. Er det noen av dine elever som klager over/kommenterer at programvaren har et barnslig preg?
Jeg opplevde noen voksne som følte seg dumme i møte med programvare beregnet for nybegynnere, ofte fordi de følte seg dumme dersom de ikke skjønte programmet på første forsøk.
-Stian-

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar